Wat maakt mijn methode nou zo onderscheidend?

Gepubliceerd op 1 juli 2025 om 19:00

Hallo en welkom bij deze nieuwe blog! Vandaag gaat het over mijn werkwijze en de methode die ik inzet om jou en je hond zo goed mogelijk te begeleiden. Mijn grootste kracht is dat ik altijd “Zwitserland” ben. Ik ben niet voor of tegen castratie/sterilisatie, ik ben niet voor of tegen een antitrek hulpmiddel, ik ben niet voor of tegen het corrigeren van je hond, ik ben niet voor of tegen rauwe voeding, ik ben niet voor of tegen brokvoeding. Alles is afhankelijk van: welke hond heb ik voor me staan. En dat betekent niet alleen een ras, maar ook een karakter, hoe is de band tussen eigenaar en hond en waar liggen de behoeften van deze hond? Alle hierboven genoemde onderwerpen zijn ontzettend hond afhankelijk. Waar de ene hond echt baat kan hebben bij bijvoorbeeld een antihormoonchip (Suprelorin) is het voor de ander juist een heel slecht idee! Waar de ene hond geweldig gaat op de brokjes van de supermarkt, krijgt de andere hond al jeuk als hij er alleen maar aan ruikt! Een antitrek hulpmiddel? Dat kan prima werken, als je het op de juiste manier inzet: als hulpmiddel in je training! Een correctie uitdelen? Prima, als de timing goed is en je niet fysiek wordt en te allen tijde eerlijk blijft naar je hond.

Honden zijn individuen en door ze op die manier te bekijken, zie ik heel snel wat wel en niet past bij de hond die ik voor me heb. Maar die hond heeft ook een eigenaar! Heel veel hondentrainers/coaches vergeten de eigenaar en gaan alleen uit van wat het beste is voor de hond. Ergens wel logisch, maar ik kan een prachtig plan bedenken, volledig in het belang van de hond, wat gewoonweg niet haalbaar is voor de gemiddelde hondeneigenaar. Dan zou ik, in mijn ogen, mijn werk niet goed doen, want hierdoor komt er geen structurele verandering voor de hond, maar een tijdelijke opleving en daarna zakt alles als een kaartenhuis in elkaar omdat eigenaren het niet vol kunnen houden. En dat wat wilden verhelpen wordt erger dan ooit. (Denk aan uitval gedrag of een allergie) Hoe sneu is dat!? Ik probeer als trainer juist altijd de middenweg te pakken. We gaan voor verbetering, maar we stellen ook echt haalbare doelen, zodat er een echte structurele verandering plaats kan gaan vinden.

Ook ben ik eerlijk over wat ik zie. Heel veel mensen schieten in de verdediging, het bekende “ja maar”. Ik heb daar echt geen boodschap aan. Als je me om hulp vraagt, dan kom ik niet omdat het allemaal zo goed gaat, dan speelt er iets. Leg ik de vinger op de zere plek? Dan komen vaak de mooiste gesprekken naar boven. Hoe meer je vertelt, hoe beter ik jou en je hond kan helpen, ik ben er voor jou!

 

Zoals je kunt lezen hang ik niet een specifieke methode aan. Ik heb helaas te vaak gezien dat sommige methoden, zoals bijvoorbeeld de hond laten zitten bij het passeren van anderen en afleiden, uitval gedrag kan verergeren in plaats van verbeteren. Hoe dit komt vertel ik je graag eens in een coaching sessie! Nieuwsgierig geworden hoe ik jou en jouw hond verder kan helpen? Klik op deze link om contact met me op te nemen.

 

Vrolijke groet,

Nanda

Eigenaresse Van nul tot hond

Dit ben ik met mijn lieve Dembé (Rhodesian Ridgeback) en Dante (Basenji) in de bergen!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.