y- tuig wat is het en waarom is het belangrijk?
Hallo en welkom bij weer en nieuwe blog! Deze keer staat de blog helemaal in het teken van tuigjes! En natuurlijk met een goede reden want sinds deze week staan de langverwachte tuigjes in de webshop! Ik heb echt een tijd rondgekeken opzoek naar het juiste tuig om aan jullie te kunnen verkopen, maar ik ben ontzettend kritisch, en het model dat ik verkoop moet dan ook volledig voldoen aan mijn wensen! In deze blog zal ik mijn belangrijkste punten met jullie delen en natuurlijk ook waarom ze zo belangrijk zijn.
Er zijn ontzettend veel modellen aan tuigjes op de markt. Ze worden in allerlei modellen, van allerlei materialen en in elke denkbare kleur gefabriceerd. Veel van deze tuigen ( sommige mensen zeggen harnas, ik gebruik tuig) hebben een echt belabberde pasvorm. Ze schuren, worden vaak verkeerd aangemeten door winkelpersoneel, of er wordt überhaupt voor een model gekozen wat niet bij het lichaam van de hond past. Vaak bestaan de tuigen uit onnodig veel materiaal wat weer niet fijn draagt voor de hond, of gewoon te warm is. Heel veel tuigen zijn gewoon een veredelde halsband. Veel tuigjes sluiten te hoog in de hals aan waardoor je de positieve effecten van een tuig volledig misloopt. Het eindpunt van het tuig hoort op het uiteinde van het borstbeen te vallen. Op de 2 foto's hieronder kun je dat goed zien bij Dante:


Hier zie je dat het uiteinde van het tuig precies op het uiteinde van het borstbeen valt. Dit tuig zit perfect!
Hier zie je dat het uiteinde van het tuig ( het "borstplaatje") te hoog valt en dus al de zachte delen van de keel raakt. Ook zit het tuig te dicht in de oksels. Dit tuig past niet goed
Bij het kiezen van een tuig kun je het beste dit aanhouden om een zo goed passend mogelijk tuig te vinden:
- Zorg er altijd voor dat je een Y-tuig kiest. Dit betekent dat de twee schouderbanden met ringen overlopen naar de borstband die tussen de twee voorpoten doorloopt in de vorm van een Y. ( zie foto 1 van Dante)
- Zorg ervoor dat de schouderbanden alleen door ringen met elkaar verbonden zijn, dit betekent dat 1 ring op het uiteinde van het borstbeen valt en de andere ring in de nek aan het begin van de schouderbladen. Zie foto 9, dit zijn mijn twee honden, een bruine met een roze tuigje en een wit/bruine met een blauw/groen tuigje.
- Zorg er voor dat er voldoende ruimte achter de oksel zit. Je wil dat je hond zijn/haar stappen volledig af kan maken.
- Stel het tuig goed af, er mag een vinger tussen maar niet meer. Te losse tuigen zorgen voor schuring en kalle vlekken of vervilting van de vacht.
Op de foto’s hieronder kun je goed zien welk tuigje goed zit en welke niet, over het algemeen passen de tuigjes met de minste toeters en bellen het beste.



Hier lijkt het om een y-tuig te gaan, maar deze past helemaal niet bij de hond waardoor de borstring veel hoger zit dan het uiteinde van het borstbeen. Dit tuig zit dus niet goed.
Ook bij dit pupje lijkt het om een y-tuig te gaan, maar dit is het niet. De hoeveelheid stof op de borst beperkt de bewegingsvrijheid en schuurt vaak tegen de binnenzijde van de voorpoten aan. Ook sluit dit tuig veel te hoog in de hals, waardoor de druk niet op het borstbeen komt te liggen, maar juist op die kwetsbare keel.
Dit knappe Bulldogje draagt een instaptuig. zoals je kunt zien is er geen sprake van schouder vrijheid. Dit tuigje gaat makkelijk aan en uit, maar qua comfort echt een drama voor je hond.
Ik weet niet precies wat dit knappe kleine hondje aanheeft, maar ik zie wel dat het niet goed zit. het "valt" helemaal over de schouder en aan de voorkant, bij de borst "gaapt" het tuigje. Het zou een y-tuigje kunnen zijn, maar dan zit het veel te groot!
Dit is denk ik een van de bekentste borsttuigen. Ze zien er ontzettend stoer uit, maar qua comfort zij ze een ramp. De borstband zorgt er eigenlijk voor dat dehond zijn stappen niet volledig af kan maken en je ziet dat de buikband in de oksels van de hond snijdt. Deze tuigen koop je "te groot" waardoor ze ook nog eens de vacht kapot schuren of voor flinke klitten en verviltingen zorgt
Hier zie je nog een leuke Corgi in een H-tuig. Deze heet zo omdat als je hem plat neerlegt en van bovenaf bekijkt je een H- ziet ( zie de tekst) . Dit tuigje lijkt om een y-yuig, maar omdat er aan de voorkant geen ring zit kunnen de banden niet onafhankelijk van elkaar bewegen, waardoor de hond ook weer wordt afgeremd in zijn bewegingen.

Hier zie je nog even goed de bovenkant van een goed passend Y-tuig. De ring van de schouderbanden ligt bovenop de nek, bij het begin van de schouders. De twee ringen zorgen ervoor dat het tuig volledig onafhankelijk van elkaar kan bewegen en dus voor zo min mogelijk schuring zorgt.
Reactie plaatsen
Reacties